Nemrég olvastam – Karnak 1-6

Nemrég fejeztem be és még mindig a hatása alatt vagyok a 2015 és 2016 között kiadott 6 részes Karnaknak (nem annak, a képregénynek). Vannak biztosítékok az életben, minthogy novemberben elkezdődik a karácsonyi szezon a boltokban, vagy hogy senki sem tökéletes, ilyen nekem még Warren Ellis neve is, mert ha ő szerepel egy produkcióban, az legalább 109%-kal jobb, mintha nem lenne benne.

Nem vagyok egy nagy Inhumans szakértő, nagyjából tudom, hova kell őket besorolni és ennyi. Viszont belefutottam a Karnak sorozatba Warren Ellis révén és már a borító megvett kilóra. Karnakról röviden ő olyan alkat, akivel biztos, hogy nem akarnék találkozni egy sötét sikátorban még akkor sem, ha nem tettem semmi rosszat. A karakter maga már 1965-ben bemutatkozott Stan Lee által a többi magas rangú Inhumans között.  A legtöbb Inhumansal ellentétben Karnaknak még a Terrigean felhőre sem volt szüksége.

A történet beindítása egyszerű, adott egy eltűnt fiú, adott a SHIELD, és adott Karnak, a Shield felkéri Karnakot, hogy segítsen megtalálni a fiút, Karnak pedig megfelelő fizetségért cserébe el is vállalja ezt, majd elindul a történet. Álljon még itt a képregény fülszövegének gyors fordítása.

MINDENBEN A HIBÁK.” Az átkom, hogy látom a hibát mindenben. Rendszerek. Eszmék. Épületek. Emberek. Minden. Sosem feledem ki vagyok.
Én vagyok Karnak az Embertelen.” Talán nem tudod még kicsoda is Karnak, de tudni fogod amikor Warren Ellis (MOON KNIGHT, Planetary), és Gerardo Zaffino végeznek veled. Phil Coulson felkeresi Karnakot, hogy segítsen egy SHIELD műveletben az Inhumans-okkal kapcsolatban, és amit talál meg fog rémiszteni téged.
(Oké, nem szoktam az olyat, hogy Inhumans Embertelennek fordítani, de ez a szó annyira adja magát Karnak jellemzésére, hogy nem bírtam megállni.)

A sorozatot 6 részben adták ki, ami elég teret engedett a történet kibontására, és a szereplők bemutatására valamilyen szinten. A rajzolás stílusa nagyon illeszkedik az egész történet hangulatához. Többször volt olyan, hogy egy-egy egész oldalas képet percekig néztem, mert annyira jól lett megrajzolva.
A Marvel applikációján keresztül olvastam angolul (android app, a képregény pedig elérhető a Marvel Unlimiteddel), és bár nem használtam a smart panelt, de azért bele bele nézegettem a tördelésbe és nem találtam benne hibát, viszont szerintem ennél kell a teljes képet egyszerre látni, mert az élmény úgy lesz az igazi, vagy papíron elkövetni az olvasást, de azt nem próbáltam ki a Karnak esetében.

A képregény hangulata elég komor, a párbeszédek jól kidolgozottak és elsősorban az idősebb korosztályt célozza meg. Karnak nem az a fecsegő vicces típus bár kétségtelen, hogy van humora (a maga groteszk formájában). A problémákat pedig általában agresszív véleménycserével oldja meg. Ajánlani ajánlom azok számára, akik egy komorabb történetre vágynak, de elsősorban az idősebb korosztálynak, és nem pusztán az erőszak mennyisége és bemutatása miatt, mert ennél jóval véresebb dolgok is lemennek már 12-es karikával a tv-ben, hanem a történet, és a sztori ami miatt inkább későbbre tartogassák ezt a művet a gyerekek.

Karnak
Kategória Superhero, Action
Kiadás éve 2015 – 2016
Kötet szám 6 – befejezett
Kiadó Mavel
Író Warren Ellis

 A felhasznált képek a Marvel.com, tulajdonát képezik.