Nemrég Olvastam – Eden’s Trail 1-5

Nemrég fejeztem be a 2003-ban kiadott 5 részes Eden’s Trail képregényt. Elöljáróban nem vagyok oda a westernért, viszont a sci-fiért már annál inkább, a mangával meg nincs semmi bajom így az elején kissé kételkedve álltam ehhez a hármas vegyítéshez, a borító alapján, de ugye borító alapján ne ítéljünk meg semmit, így belevetettem magamat.

Főszereplőnk Tila, egy távoli bolygó, egy még távolibb sarkában él, ahova a térerő is két havi hideg élelemmel indul csak el. Tila ott éli mindennapjait, amíg ebbe nagyon bele nem rondítanak, a kaland ezzel el is indul. Tila pedig elhatározza, hogy visszaszerzi azt amit elvettek tőle. A kalandhoz csapódik az a személy is aki tönkretette Tila életét, hogy segítsen helyrehozni azt amit okozott.

 

Az első kép után le sem lehet tagadni a manga beütést és ez később sem fog változni, a karakterek is alkalmazkodnak ehhez a szabályhoz, a realisztikusabb felosztásnál elnyújtottabb lábak a jóval nagyobb méretű arcok, és a stilizált arckifejezések, a manga műfaj gyökeréhez tartozik, ez a stílus ilyen. Viszont ez nem befolyásolja magát a történetet, hiszen a rajz stílusa csak eszköz az immerzióhoz, és ezt a feladatot el is látják a panelek. Ha a Haunted Mansionnél minden kék és narancs volt, itt minden homok sárga, ami azért nem meglepő egy sivatagos környezetnél, de sivárrá is teszi az egészet, bár a sárga tónus a későbbiekben azért változni fog valamelyest, de a sivár összkép nem.

Beszélek kicsit spoiler mentesen a történetről, értem mi a sztori mögöttes tartalma, de ehhez túl kevés az 5 szám, hogy ez ki legyen bontva, ahhoz is, hogy a karakterekkel együtt lehessen érezni a végén. A motivációk érthetőek és ki vannak mondva, hogy még az út szélén hagyott kövek számára is nyilvánvaló legyen, viszont túl kevés ez az idő ahhoz, hogy kötődni kezdjen az ember egy-egy adott karakterhez, így a vége bár próbál mélységet adni az egésznek, de nekem túlontúl súlytalannak tűnt. Jó lehetett volna ez, ha nem 5 hanem például 10 számra elnyújtják az egészet, több párbeszéddel, de nem így történt, az meg hogy van egy totál felesleges 2. szál is a történetben, semmit sem ad az egészhez, csak az időt húzza.

A  Sci-fi pedig csak oda van téve kirakatnak, hogy egy dolognak legyen némi értelme, de nincs semmi más jelentősége, olyan mint a filmeknél, amikor pont azért van ott az a csavarhúzó, mert ott kell lennie, mert ha nincs ott, akkor nincs ami továbblendítse a történetet.

A képregényt a Marvell appján keresztül olvastam angolul, unlimited előfizetéssel elérhető digitálisan. A smart panel bontása jól meg lett oldva, nem lóg ki a szövegbuborék a vágásból, A képregény felosztása meg a megszokott vertikális helyett horizontális, amit meg lehet szokni. Az alapötlet, tetszett, mert ebből sokkal többet ki lehetett volna hozni, és nem mondom, hogy élvezhetetlen volt, mert egyszer el lehet olvasni, 5* 25 oldal nagyjából, de 1 hónap múlva már nem fogok emlékezni rá.

 

Eden’s Trail
Kategória Western, Science- Fiction
Kiadás éve 2003
Kötet szám 5 – befejezett
Kiadó Mavel
Író Steve Uy

 A felhasznált képek a Marvel.com, tulajdonát képezik.