Nemrég olvastam – Star Wars: Darth Vader – Book 1. Vader

Nemrég fejeztem be a 2015-ben kiadott Star Wars: Darth Vader első könyvét ami a Vader címet kapta. Ez önmagában 6 képregényt takar, egy 25 részes befejezett sorozat első könyveként, ami 2015-ben látott napvilágot 142 oldalon. A sorozat írója Kieron Gillen volt, akinek a történeteit nagyon kedvelem, jelenleg is a legjobban várt képregény megjelenés is az ő nevéhez kötődik számomra, a jövő héten induló DICE sorozat.

Darth Vadert nem hiszem, hogy be kell mutatnom itt bárki számára is. A képregény közvetlenül a Az Új Remény után játszódik időrendben, a Birodalom hadban áll a lázadókkal. A Császár sem épp a legjobb kedvében van a Halálcsillag elpusztítása okán, és Vadert is hajtja a bosszú és a kíváncsiság a rejtélyes X-Wing pilóta után.
Ha mindez még nem lenne elég Vader pozíciója sem épp a legbiztonságosabb most a Császárnál, aki ellene is machinál. Dr. Arphával és halálos droidjaival pedig ismét ellátogat Vader Geonosisra, egy hadseregért. Emellett pedig régi karakterek is feltűnnek a paneleken Jabba a Hutt, Boba Fett és még néhányan mások is.

A Marvel Unlimitednél nem másztam még nagyon mélyre a Star Wars képregények kapcsán, mert ez egy másik olyan mély gödör amibe, ha beleesik az ember akkor sokáig zuhanhat, mert annyi van belőlük. Viszont Dr. Arpha karakteréről elég jókat hallottam és Kieron Gillen munkásságát is heti szinten követem és kedvelem. Ez volt az apropója, hogy belekezdtem ebbe a sorozatba, mert itt a Vader sorozatban jelent meg először, majd ezután kapott saját képregényt.

De térjünk vissza a képregényre. Vader ezidőtájt van ereje teljében, a Sith nagyúr aki seregeket roppant össze, és csak a végső esetben veti be a Birodalom, hogy intézze el a dolgokat. Itt sem finomkodik, amit akar megszerzi magának és most válaszokat akar.
A képregény rajzolása és a borítók is remekül néznek ki, egy rossz szavam sem lehet rájuk. A karakterek részletesek, a hátterek is szépen vannak megrajzolva. Egy pici panaszom volt, hogy volt pár olyan panel, ahol a szövegbuborék a többihez képest kisebbre sikerült, bár ez könnyen lehet, hogy csak azért tűnt így fel, most pont dupla oldalak voltak és ezért kicsinyítette le a digitális formátum a szöveg méretét a képpel együtt. De feltalálták a zoomot a tableten így tényleg csak nyavalygok ez miatt, és nincs itt semmiféle probléma.

A Book 1. történetvezetése ötletes, és szépen adagolja az információkat is. Van pár pillanat amikor Vader visszaréved a múltba, néhány panel erejéig, de ezek annyira feldobják, az adott jelenetet, hogy mindig jó volt rájuk nézni. A karakterek párbeszédei is jók. Mivel nem dolgozik túl sok új karakterrel a képregénym volt idő rájuk is, hogy picit jobban megismerjük őket. A régiek akik benne vannak, pedig olyan ikonikusak, hogy nekik már nem kell a karakterbemutatás, mindenki ismeri őket.

Az egész hangulata pedig olyan nyugodtan megfontolt (legalább 5 percig kerestem ezt a szót, hogy milyen is), de ezt nehéz így leírni, az olvasás után jó érzésem volt. Megérte elolvasni, mert jó volt a történet, a karakterek és a további részek is érdekelnek, viszont nem tudom egy szóban jellemezni az egész hangulatát, mert folyamatosan változott. amikor Vader volt a paneleken akkor hideg, megfontolt. Arphánál gyors, fecsegős, de mégis intelligens. Az Uralkodó hozta a már megismert Sith Nagyúr hangulatot, nem mellesleg a legjobb poénok is tőle származnak. Apropó poénok, nem volt túl sok ebben a 6 részben, viszont amik voltak, azok jól bele lettek szőve a történetbe.

Marvel Unlimiteddel elérhető a teljes sorozat digitálisan angolul, és ennek volt hazai lokalizált kiadása is, amit egy gyors keresés után kb. mindenhol lehet kapni (Szukits, Libri, Bookline…)

Ajánlani meg bárkinek aki szereti a Star Warst.

 

Star Wars: Darth Vader
Kategória Kaland, Sci-fi
Kiadás éve 2015
Kötet szám Book 1.  6  – teljes – 25
Oldal szám 142
Kiadó Marvel
Író Kieron Gillen
Rajzok Salvador Larroca
Borító Adi Granov

 A felhasznált képek a Marvel.com és a Disney, tulajdonát képezik.