Nemrég olvastam – Eve: True Stories

Nemrég fejeztem be a 2014-ben kiadott Eve: True Stories sorozatot.
Ahogyan a mondás is tartja a legjobb sztorikat az élet írja, ahogyan a képregény is megtörtént eseményt dolgoz fel. A világ amiben játszódik New Eden, az Eve Online MMORPG játékának a világa. Egy kicsit elfogult vagyok a képregénnyel kapcsolatban, mivel több száz órát beleöltem én is abba a játékba, és fülig érő szájjal lapozgattam az oldalak között és kiáltottam fel magamban a hajó típusok nevét.

Ez egy hatalmas űr-vadnyugat-szappan opera, ahol nem számít, hogy ki a jó, ki rossz, kinek milyen nemesek a szándékai vagy épp csalfák, csakis egy dolog ami igazán számít az pedig a hatalom. A sztori a Band of Brothers és a Goonswarm szövetségek háborújának végéről szól. Aki ismeri a történetet az már tudja mi történt, hiszen az egyik leghíresebb sztori a játékban, aki meg nem, annak nem szabad lelőni a poént.

Nekem nagyon tetszett az egész, a hátterem miatt, a világ bemutatása a karakterek viselkedése, és a képregény hangulata nagyon el lett találva. Viszont nem vezeti az olvasó kezét, pár helyen van némi magyarázat a képregényben használt szlengekre, de nincs hosszas világleírás, cselekmény kifejtés, így megértem, hogy annak aki semmit sem tud New Edenről zavaros és kaotikus lesz az egész. A 4*17 oldalas képregény arra koncentrál ami a célja, a két fél közötti zajló háború eldöntésére. Nincsenek feltüntetve az oldalakat fűtő motivációk, de itt nem is számít mindez.

A rajzolás a legtöbb helyen nagyon szép, a hajók, az űrcsaták képei látványosak, a képregény első pár száma gyönyörű, viszont a vége felé volt néhány kép, főleg a karaktereknél, amik szerintem már túlontúl stilizáltak voltak. Szó ne essen róla, kivehető volt minden, csak némileg eltért a végének a részletessége az elejétől. A perspektívák és a méretezéssel nem volt gond, ahogyan a világ bemutatásával sem, az emlékeimmel abszolút összhangban volt, és ahogy fent is írtam, nagyon sok oldalnál gyermeki mosollyal nyugtáztam a látni valókat.

A képregényt online olvastam, a Dark Horse appján keresztül (android) angol nyelven, a legtöbb oldal rendben volt, viszont a tördelésnél előfordult, hogy le -le vágta a párbeszéd egy részét és oda vissza lépkedhettem, vagy át kellett raknom teljes képbe és úgy olvasni az adott oldalt, nem volt vészes, de azért bosszantó volt néha. Még egy szó a párbeszédekről, a képregény, nem csillogó lovagokat mutat be, hanem inkább mindenre elszánt szabadúszókat, így a nyelvezete és a képi világa is ehhez igazodik.

Hogy kinek ajánlanám ezt a sorozatot?
Ha tudod mi az a nullsec, corps, Halloween War, ceptor, black hole, jumpgate, bubi, akkor nem értem miért nem olvastad még el. Ha ezeket nem ismered, de nem bánt, ha pár dologból kimaradsz ami a játékot ismerőknek kellemes emlékeket juttat eszébe, viszont olvasnál egy olyan történetet amit valóban az élet írt egy életteli sci-fi világban, akkor ne sajnáld rá az időt, a sorozat relatíve rövid, 4* 17 oldal. Beszerezni sem nehézkes, a Darkhorse-on megvehető.

 

Eve: True Stories
Kategória Science-Fiction
Kiadás éve 2014
Kötet szám 4 – befejezett
Kiadó Darkhorse
Író Daniel Way

 A felhasznált képek a Darkhorse, és a CCP Games tulajdonát képezik.