Képregény mentés rossz időkre

Készülve arra az időre, amikor nem lesz már internet, de valahogyan van még hozzáférésünk számítógéphez, és kiolvastuk már a biztonságos atombunkerben az Orosz szépirodalom legjavát, lehet, hogy valami könnyedebbre vágyunk és olvasnánk valami jó kis képregényt, amit ugyan már megvettünk amikor lehetett még, de jelenleg elérhetetlen online.

Ilyen esetben jó lett volna, ha gondolkodunk előre és backupoltuk volna a képregény gyűjteményünket a nehezebb időkre, egy pendriveon (A papír nem jó, az túl sok helyet foglal és eléggé szürreális, egy mutáns zombi horda elől menekülni 10 kilónyi képregénnyel).

Teljesen egyszerű és nem olyan módszer ami ne tűnne picit szürke zónás megoldásnak nincs, vagy legalábbis én nem találtam még rá, ha a digitálisan vásárolt képregényemet, elérhetővé akarnám tenni offline is.

Szürke megoldások viszont léteznek.

Kezdjük a technikailag nem túl bonyolulttal, viszont a nagyon macerás fajtával. Ez a Dark Horse.

Ahhoz hogy backupold a Dark Horse-tól vásárolt képregényeidet én nem találtam rá jó módszert, ami online pc-n keresztül a weboldalról végezné el.
Viszont jó hír, hogy az applikáció androidon legalábbis drm mentesen tárolja a letöltött képregényeket még a:

\\Android\data\com.darkhorse.digital\files\book\  és ..\covers    // vagy valami hasonló nevű mappákon belül.

Valami ilyesmit kell látnod, kiterjesztés nélküli fájlok.
Valami ilyesmit kell látnod, kiterjesztés nélküli fájlok.

Annyi szerencse van, hogy mindegyik képregényt külön mappába rakja. Annyi a dolgod vele, hogy, ezeket a mappákat kimásolod valami meghajtóra, majd egyesével átnevezed őket jpg kiterjesztéssel. A fájlok elsőre teljesen értelmetlenül vannak elnevezve, és biztos van benne valami logika, de még nem jöttem rá hogy mi, ezért is írtam, hogy macerás megoldás, mert ha már átnevezted őket tömegesen (Total Commander Ctrl + M ), utána sajnos manuálisan kell rendbe raknod a fájlok nevét, mert össze vissza vannak, és ez egy képregénynél nem túl pozitív dolog.
Ha ez megvan, onnantól már csak annyi a dolgod, hogy összecsomagolod (zip), és átnevezed a zip kiterjesztését cbz-re és már meg is eszi a legtöbb képregény olvasó program.

Folytassuk a sort a szürke zónás megoldással, ami működik a Marvel esetében, mármint a vásároltaknál, az Unlimitednél nem próbáltam még ki, és a DC-nél, ha a Comixology oldalán vagy bejelentkezve és azon keresztül látod a DC-s vásárlásaidat. Mást nem találtam még a DC-re, de én ezt a módszert használom és működik így.

A megoldás a következő, létezik GITHub-on egy bővítmény, ami Chrome alapú böngészőbe telepítve elvégzi nekünk ezt a piszkos munkát, mondhatni tökéletes módon, néha, ha túl sok a lap kifagy, de ilyenkor lehet kézzel lépkedni ami megoldja ezt a problémát

A bővítményt itt éritek el, és lépésről lépésre le van írva a telepítése, és a működése.
Amiért írom, hogy ez szürke zónás megoldás, mert mind a DC, mind a Marvel képregények esetében, ha böngészőből, vagy applikáción keresztül olvasol, akkor a cache-elt fájlok encryptálva vannak, a bővítmény pedig egy javascript segítségével, egyesével oldalanként lescanneli a képregényedet, majd ezt lementi a számítógépedre, CBZ formátumban, amit már megesznek a képregény olvasó programok is.

Vannak rá megoldások, hogy lehessen figyelni az ilyen irányú kéréseket, és bár én eddig nem hallottam olyanról, hogy ez miatt bannolták a felhasználó accountját, de ezt a megoldást csak saját felelősségre tessék használni.

A másik kommentárom az egészhez, ez ma még működött, amikor ezt megírtam, holnap már lehet nem fog működni, mert változtatnak valamit az oldalon / applikáción.

Ha tudsz más megoldást bármelyikhez, oszd meg velem is, meg a többiekkel akik olvassák ezt, mert érdekel, hogy milyen alternatív lehetőségek vannak arra, hogy otthon is tudd élvezni azt amit már megvásároltál, akkor is, ha nincs interneted épp.