Karakterfeltárás – Batman

Batman a világ egyik, ha nem legikonikusabb szuperhőse, és mindig is érdekelt a története, persze az alap sztorit mindenki tudja, méh az is aki egy szikla alatt élt eddig. Nem is erre az aspektusára gondoltam a dolognak, hanem a korai képregényekre. Látni akarom, hogy honnan indult és hova fejlődött Batman majdnem 60 év alatt (1939 május – napjainkig ).
Nem ígérem, hogy ez egy rövid kaland lesz, és azt sem, hogy mindent el tudok olvasni, mert 60 évről beszélünk, a világ pénze és ideje nem elég rá, hogy ép ésszel beszerezze mindet az ember, de igyekezni fogok, és időről időre, el akarom mondani itt a blogon a tapasztalataimat, azt hogy hol tartok és milyen érzéseket hagytak bennem.

Kezdjük is a legelején a dolgot a Batman Spring Issue számaival

No.1 – 1940

Hát azta, Úgy érzem ez egy igazi utazás lesz, bár nem olyan szép mint a maiak de kétségtelenül megvan a maga stílusa, ami ikonikussá fogja tenni a sorozatot. Ne feledjük 1940-et írunk amikor kijött a képregény, de a különbségek, bár annyira nem tűnnek soknak mégis számosak.

Kezdjük a nyelvezettel, meglepően szép angolt használ egy alap-közepes tudással gond nélkül érthető, (néha kell kicsit szótárazni, mert azért van pár olyan kifejezés ami mára már elavult, de ezt nem lehet hibának felróni), és nagyon bő leírásokat is tesz a képek mellé, már-már meg merem kockáztatni, hogy akár képek nélkül is érthető lenne az egész.
Megvan a korai képregényeknek a rajz stílusa, és ne feledjük, hogy 1940 óta a nyomda technológia is hatalmasat fejlődött, de még mai szemmel sem panaszkodhatok a rajzokra nagyon igényesek, karakteresek, és nagyon szépen meg vannak rajzolva. Viszont észrevehetően sok panelt raktak egy-egy oldalra, a 6-7 az a minimum.

Egy szám 4 különbontható esetet foglal magában, amiknek mindegyike olyan 13-15 oldal hosszúságú, a maradékot némi ízelítővel töltik fel más korai képregényekből, akadnak bennük reklámok és az elmaradhatatlan olvasói levelek. Ezekre is érdemes egy-egy pillantást vetni, mert annyira retro érzést kelt.

Sok mindenen gondolkodtam, hogy lenne jó leírni a számokat, de arra jutottam, hogy maximum egy-két mondatban, és csak azt ami megragadott.

Case #1
Nem is tudtam, hogy Joker volt Batman legelső ellenfele és már az első számban The Wonder Boy – Robin is Batman mellett harcolt. Összegezve, megtisztelően király érzés volt, ezt a kalandot elolvasni.
Case #2
Basszus Bane ? Nem vagyok benne biztos, hogy csak én képzelem bele, vagy totál mellé nyúlok most és  ez a szál nem is hiszem, hogy így menne majd tovább a későbbiekben. Viszont már most az első rajzokon benne van minden ami Bane, még nincs kicsiszolva, még nagyon suta és esetlen is, de Bane eszenciája már teljesen benne van a karakterben első megjelenéskor is. Ohh és itt látjuk először a Batplane-t.
Mellesleg azért itt még nem okozott nagy fejfájást Batmannek, hogy a repülőn ülve gépágyúval lője a szörnyeket.
Case #3
Mi más, mint egy rablás története és bemutatkozik még csak Cat néven a következő szereplő is. Hozzáteszem, egészen komoly nevelő szándék volt még ezekben a képregényekben, egy külön oldal csak azzal foglalkozott, hogy nem szabad a gengsztereket dicsőíteni.
Case #4
Joker visszatért. Amúgy hallottatok már a Robin’s Regulars-ról:
Illetve, hogy mi Robin értékei:
Readiness – készenlét
Obedience – engedelmesség
Brotherhood – testvériség
Industriousness – szorgalma
Nationalism – nacionalizmus

No.2 – 1940

Case #1
Joker él bár nem virul, viszont sokáig nem tartott, míg Cat-ból Cat Woman nem lett, és még egy apróság Comissioner Gordon, is most mutatkozott be először.
Case #2
Érdekes kifordítása volt a Jekyll és a Hyde történetnek.
Case #3
Erről a részről csak egy gif jutott eszembe, és Batman faviccei (nem akartok tudni róluk).
Case #4
Az utolsó történet, egy majomemberről szólt. Érdekesnek érdekes volt, de semmi maradandó nem volt benne

A második szám jóval feledhetőbbnek bizonyult számomra mint az első, félreértés nélkül a történetek jók, de a 4-ből az elsőn kívül semmi sem fog visszatérni.

Ennyi elég is az első részből majd még jelentkezem, ezzel a sorozattal később.

A felhasznált képek a Dc comics tulajdonát képezik.